Duurzaam ondernemen. Ook voor marktleider in luxe designmeubelen, Eichholtz een belangrijk agendapunt. Maar, waar start je in een markt waarin zonnepanelenaanbieders als paddenstoelen uit de grond schieten en je door regelgeving en subsidies geen idee hebt welke keuzes je moet maken. Dankzij advies en ondersteuning van Sunlogic lagen er binnen no time zonnepanelen op het dak van Eichholtz. “Het traject is zeer soepel verlopen, binnen budget en zelfs sneller dan gehoopt,” vertelt Ruben Alebregtse, CFO van Eichholtz.

Over Eichholtz

Eichholtz is een vooraanstaande speler voor het luxe marktsegment. Een groeiend bedrijf in Noordwijkerhout dat zelf meubels en accessoires ontwikkelt en laat produceren. Zij leveren hun luxegoederen aan vooraanstaande warenhuizen waaronder Harrods (UK) en verkopen aan verschillende retailers, architecten en designers over de hele wereld. Met nu ook een vestiging in Amerika groeien zij snel en willen zij nóg meer duurzame keuzes maken. Zonnepanelen op het dak van het magazijn in Noordwijkerhout was de volgende stap.

Het systeem

1.332 TIER1 zonnepanelen
606 kWp geïnstalleerd vermogen
520.000 kWh duurzame stroom
65% wordt direct verbruikt
20% rendement per jaar

SDE++ aanvraag: oktober 2021
Operationeel: juli 2022 

“Het traject is zeer soepel verlopen, binnen budget en zelfs sneller dan gehoopt”
Ruben Alebregtse, CFO Eichholtz

“Vorig jaar zijn we gaan nadenken over welke duurzame stappen we dit jaar wilden zetten”, begint Ruben Alebregtse, CFO van Eichholtz. “De meest eenvoudige, groene stap richting duurzaamheid? Zonnepanelen op ons dak. Wij leveren onze producten direct uit voorraad. Dit maakt ons uniek, maar daar is tegelijkertijd een onwijs groot magazijn voor nodig. Het werd pas gecompliceerd toen we keken naar de markt: welke aanbieder kies ik? Wat zijn ‘goede’ zonnepanelen? Waar moet ik op letten en wat past er écht bij ons bedrijf?”

 

Eerste stap: SDE++ subsidie aanvragen

Het selectieproces van de juiste aanbieder is eigenlijk al een stap te ver. Het traject begint namelijk bij het aanvragen van een subsidie. Sunlogic keek op een slimme manier naar de aanvraagprocedure van subsidies voor duurzame projecten. Hierdoor bood het passend advies voor de subsidieaanvraag van Eichholtz en zette de aanvraag mee in gang.

“Er is één pot subsidie, waar meer bedrijven gebruik van willen maken dan dat er beschikbaar is. Sunlogic maakte voor ons inzichtelijk aan welke voorwaarden wij moesten voldoen, om überhaupt in aanmerking te komen voor subsidie. In de subsidieaanvraag kun je ook bepaalde keuzes maken, waardoor je meer zekerheid hebt over die subsidieverlening. Sunlogic maakte de berekeningen en keek naar wat voor ons de beste oplossing was.”

 

Tweede stap: de juiste aanbieder selecteren

Na de subsidieaanvraag, begon het selectieproces van een aanbieder. “Het is een oerwoud aan aanbieders. Wat haal je precies in huis? Omdat Sunlogic zo veel ervaring heeft met grootschalige projecten, konden zij heel helder aangeven waar wij op moesten letten en welke eisen we konden stellen aan een leverancier met betrekking tot de uptime en garantie.”

Samen met Sunlogic stelde Eichholtz een programma van eisen op: wat is er mogelijk? Hoeveel zonnepanelen hebben we nodig en hoeveel passen er op het dak? Welke zonnepanelen zijn geschikt en hoe moeten deze precies gemonteerd worden? En niet te vergeten: krijgen we toestemming van de netbeheerder en kan het openbare elektriciteitsnet het eigenlijk wel aan?

Tijdens het selectieproces bespraken ze samen de eisen, het tijdsbestek en het budget met de verschillende aanbieders. “Sunlogic maakte in de selectie duidelijk wat de werkelijke kosten zijn van de zonnepanelen. Daar namen zij een bepaalde rekeningmethodiek in mee qua garantie en uptime. Zaken die voor ons te complex zijn. Op deze manier konden wij eenvoudig aanbieders tegen elkaar afwegen. Zo kies je misschien voor een duurdere aanbieder, maar ben je over het hele traject goedkoper uit.”

 

First time right: beste ecologische én economische keuze

“Onze wens? Voor de zomer zonnepanelen op ons dak, zodat we de zonnestralen tijdens de zomermaanden nog mee konden pakken. Dat leek mij in eerste instantie volstrekt onhaalbaar. Door de overzichtelijke én pragmatische aanpak van Sunlogic kwam één partij goed door de selectie die tegelijkertijd snel kon leveren. Zo lagen er nog voor de zomer zonnepanelen op ons dak.

De keuze om ons los te koppelen van de leverancier was een ontzettend goede keuze. Natuurlijk kost Sunlogic geld, maar dat hebben we in veelvoud terugverdient. Dit doordat het traject snel en soepel is voorlopen, we de juiste vragen konden stellen aan de leveranciers en uiteindelijk de juiste zonnepanelen hebben gekozen. Dit resultaat hadden wij zelf nooit kunnen realiseren.”

Benieuwd naar hoe Sunlogic jouw organisatie kan ondersteunen in de overstap naar zonnepanelen? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek